nieuwbouw

Na grote interesse voor nieuwe huizen gaat Dodewaard snel meer bouwen

DODEWAARD – De eerste woningen in de Dodewaardse nieuwbouwwijk Fructus moeten dit jaar nog opgeleverd worden. Maar de belangstelling voor de huizen is zó groot dat nu al gedacht wordt aan een uitbreiding. Neder-Betuwe gaat daarom al beginnen met de uitwerking van de plannen.

Centraal staan daarbij vragen als: aan welke huizen hebben de Dodewaarders behoefte? En hoe kan de beschikbare ruimte aan de westzijde van het dorp zo efficiënt en aantrekkelijk mogelijk ingericht worden? Het gaat om het gedeelte tussen de woningen die nu gebouwd worden en de westelijke randweg, de Dodewaardsestraat

Vijfhonderd belangstellenden

De eerste ruim tachtig huizen, waaronder veertien huurwoningen, in de eerste fase van Fructus waren in korte tijd vergeven. Er waren vijfhonderd belangstellenden. De eerste 35 woningen worden uiterlijk in maart opgeleverd. De meeste belangstelling was er vanuit Dodewaard en directe omgeving, maar ook van elders hebben mensen een woning weten te bemachtigen. 

Neder-Betuwe volgt met belangstelling de nieuwe wettelijke mogelijkheden die de Rijksoverheid gaat bieden om mensen die al in Dodewaard wonen of er werken voorrang te verlenen bij de verkoop van de betaalbare woningen. Uiteindelijk wil de gemeente tot en met 2030 in ieder geval minimaal 250 woningen bouwen in Dodewaard. In de hele gemeente gaat dat om 1400 woningen. 

Er is jaren niet gebouwd in Dodewaard. Neder-Betuwe is de sterkste groeiende gemeente in de wijde omgeving en overschreed vorig jaar de grens van 25.000 inwoners.

Eigenaars

De gemeente wil de woningbouw uitbreiden in westelijke richting. Maar de eigendomssituatie van de grond ligt daar vrij ingewikkeld. Het nu nog voornamelijk agrarische gebied tussen het huidige Fructus en de Dodewaardsestraat kent acht verschillende eigenaren. 

Twee grotere percelen zijn al langere tijd in handen van projectontwikkelaars, twee langgerekte percelen aan de Dodewaardsestraat zijn eigendom van de gemeente. Enkele eigenaren hebben zich ook al gemeld bij de gemeente met de vraag wat de mogelijkheden zijn voor woningbouw in dit gebied. 

Zuur en zoet

De gemeente wil nu vooraf al aangeven bij de initiatiefnemers wat de bedoeling is. Wethouder Nees van Wolfswinkel wil voorkomen dat de eersten die zich melden opdraaien voor alle vereiste sociale woningen en grote oppervlakten aan openbaar groen, en de laatsten met financieel aantrekkelijkere woningen aan de slag kunnen. Of andersom: ,,Het zuur en het zoet moeten gedeeld worden.”

De gemeente heeft al uitgangspunten vastgesteld om te komen tot zoveel mogelijk betaalbare woningen met groen, speelruimte, voldoende parkeerplaatsen en aandacht voor klimaat en duurzaamheid. Stedenbouwkundig hebben de initiatiefnemers enige vrijheid in hun ontwerpen.

Bron : De Gelderlander

Category
Tags

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.